maanantai 9. marraskuuta 2015

Piparkakkutalo joulukalenterina
Mitä tonttu tuokaan piparkakkutaloon yön aikana?


Meillä on jäänyt parina viime vuotena piparkakkutalo kokonaan tekemättä. Ei siksi etteikö se olisi kivaa, vaan aika ei vaan tahdo riittää kaikkeen. Tänä vuonna päätin YRITTÄÄ olla kaukaa viisas ja toteuttaa pari juttua samalla kertaa: joulukalenterin ja piparkakkutalon. Ja mikä parasta, tämä huovasta tehty talo säilyy vuodesta toiseen. No, kyllä mä sentään ne joulun tuoksuiset, syötävät piparit aion leipoa ;)

Helpoksi kalenterin täyttämisen tekee se että talossa on irrotettava katto. Yön aikana "tonttu" käy vierailulla ja jättää taloon jonkin kivan yllätyksen. Yllätykset voisi laittaa ihan sellaisenaankin tuonne sisälle mutta tein joka päivälle vielä oman numeroidun paperipussukan, niin tulee numerot jälkikasvulle tutuksi ja tietää missä päivässä mennään. 


Kuinka joulukalenteri rakennetaan,

näitä tarvitset:


– levy, jolle talo kootaan – itse käytin päreen palaa ja jouduin maalaamaan pienen käpertymisen takia kummaltakin puolelta
– paksua ruskeaa huopaa
– puutikkuja
– akryylimaalia + sivellin
– tekolunta tai vastaavaa, levittämiseen käytin palettiveistä, niin sai paremmin tehtyä vähän hankea
– kuumaliimaa
– kohoväriä 
– "lumisia" koristeita halutessa

Eka päivä
1. Ensin aloitin pohjan maalaamisella. Löysin askartelukaupasta tuollaista tekolunta ja pakkohan sitä oli kokeilla. Oli tosi helppoa ja mukavaa levittää. Palettiveitsen totesin toimivimmaksi. Tämä vaatii kuivumisen seuraavaan päivään (24 h).


2. Samalla myös maalasin ruskealla akryylivärillä puutikut. Puuväri ei sitten näy niin paljoa.

 3. Leikkasin oheisilla mitoilla paksun huopakankaan. Latasin nuo mittapohjat myös Google Driven puolelle, jos vaikka haluat käydä tulostamassa nuo sieltä ja leikata sen mukaan. Pohjat pääset lataamaan täältä (klik-klik) –>


4. Huopapohjat koristelin vielä ekan päivän aikana kohovärillä, vaatii myös 24 h kuivumisaikaa.
 Toka päivä
5. Liimasin kuumaliimalla sisäpuolelle tukipuut, myös kattoon. Halusin varmistaa että talosta tulisi mahdollisimman tukeva.

6. Liimasin pohjaan myös tukipuut ja niihin seinän yksi kerrallaan kiinni. Huom! kattoa ei liimata kiinni, vaan se toimii ikään kuin "rasian" kantena.


7. Savupiippua varten liimasin kolme huopalevyä päällekäin ja leikkasin muotoon katon kanssa ja liimalla kiinni.


8. Halutessaan voi vielä vaikka koristella pihamaata. Yritin tuoda siihen vähän jotain lumipuun ja -pallojen tunnelmaa mutta nähtävästi ihan en onnistunut, koska ekaluokkalainen niitä tuntui kovin ihmettelevän!! Lupasin että hän voi sitten myöhemmin askarrella tähän pihamaalle oman tontun :)Saas nähä, mitä kaikkea kivaa näihin sisälle sitten keksiikään. Näissä ite tehdyissä kalentereissa on se kiva puoli, kun voi yhdistää sen etsintähetkenkin, kun tavara on liian iso kalenteriin laitettavaksi.

Jos kaipaa muunlaista joulukalenterivinkkiä, niin KotoPirkkojen FB-sivuilla on ti 10.11.2015 DIY-joulukalenteripäivä. Sieltä varmasti löytyy kaikenlaisia kivoja ideoita ja toteutuksia.

Mukavia askarteluhetkiä,

– Nina –


5 kommenttia:

 1. Oi, onpa ihana piparkakkutalo ja hyvät ohjeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Liisa :) Tätä oli kyllä kivaa tehdä, vaikka ihan yhden päivän aikana tämä ei valmistunutkaan!

   Poista
 2. Tosi hauska joulukalenteri, en ole tälläiseen ennen törmännytkään! Meidän tämän vuoden kalenteri on tehty pienistä paperimassalaatikoista ja miniatyyrikuuista. Laitoin juuri blogiini meidän tämän vuoden DIY joulukalenteri idean ohjeineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna :) En itse asiassa itsekään ole tällaiseen törmännyt, vaikka näin simppeli idea onkin! Kävinkin tuossa tänään kurkkaamassa tekemääsi joulukalenteria (blogi tilattuna meiliini, heh), tosi kivan näköinen. Vintagehenki modernilla mausteella sopii kyllä kivasti jouluun.

   Poista