lauantai 21. marraskuuta 2015

KotoPirkot – uusi logo

Uusi logo
Nyt teen jotain poikkeuksellista, en itseni kanssa vaan tämän Virtasia-blogin kanssa! Blogia aloitellessani tein päätöksen etten työminääni (graafinen suunnittelija) tälle blogin puolelle kauheasti päästä, kävikin toisin. Minulla on siihen kyllä erittäin hyvä syy, sillä sain kunnian suunnitella KotoPirkoille uuden logon.

Tässä samassa yhteydessä päätin vähän aukaista, mitä kaikkea logon suunnittelemiseen oikein sisältyy. Sen tyyppisiä kysymyksiä on tullut itselleni paljon vastaan, joten kaikille kyselijöille ja siitä kiinnostuneille kerron logon syntytarinan:

Logon suunnitteluprosessi


Vanha logo
KotoPirkot on isompi ryhmä tee se itse -bloggareita, jotka jakavat parhaimpia DIY-projektejaan niin yhteisessä blogissaan kuin Facebook-ryhmässäänkin. Olen myös itse innokas "Pirkkolainen".

Vaihe 1
Vaikka itse olenkin jo melko syvällä KotoPirkkojen maailmassa, halusin vielä kuulla NE syvimmät ajatukset itse KotoPirkkojen perustajilta. Jotta pääsee sisälle itse suunnitteluprosessiin, pitää tietää arvot, toimintaperiaatteet, filosofia, mitä ylipäätänsä halutaan kertoa / viestiä. Monet saattavat tässä vaiheessa vähän ihmetelläkin meikäläisen kysymyksiä mutta tämä on melkeinpä prosessin TÄRKEIN vaihe. Onhan logo ikäänkuin ovi taloon, se tärkein elementti.Vaihe 2
Kyselyjen jälkeen pohdin, mitä muita tärkeitä asioita olisi hyvä logolla kuvastaa. Sitten alkaakin jo piirtyä symboliikkaa päähän ja paperiin. Tässä vaiheessa jo siirryn suosiolla koneen ääreen.Vaihe 3
Siellä koneen ääressä niitä versioita sitten tuleekin ja tulee. Tällä kertaa kun haluttiin säilyttää jotain vanhaa, ei täysin erilaisia versiota tullut niin paljoa. Itse tykkään "pureskella" logoa monelta kantilta ja tehdä useamman version. Muodot pitää harkita ja viilata tarkkaan. Väreissä pitää myös ottaa viestittävät asiat sekä värien symboliikka huomioon. Pitää tarkistaa että logo toimii sekä isossa että pienessä koossa.


Vaihe 4 
Tässä vaiheessa on PAKKO vähän tehdä omaa karsintaa, jotta voi muutaman vaihtoehdon laittaa liikenteeseen, joista valitaan mieluisin ja tehdään tarvittaessa muutoksia. Monesti valinnanvaikeus kyllä iskee mutta yöunien jälkeen asiat kirkastuu.
Vaihe 5
Valinta tehty ja viimeistely voi alkaa. Teen logosta aina vektoritiedoston, jotta se toimii joka paikassa ja tilanteessa. Sen "kiillotetun" version voi sitten tarvittaessa / halutessa tehdä tämän jälkeen. Yleensä myös teen tapauksesta riippuen sekä pysty- että vaakaversion mutta KotoPirkoilla tuo neliö toimii parhaiten eli vain yhdellä asettelulla mennään.
Suppea graafinen ohjeisto on aina hyvä tehdä vielä mukaan, josta ilmee logon suoja-alue, värinmääritykset eri tarkoituksissa, logon käyttö sekä logon eri väriversiot. Tämä siis siksi on ihan ehdoton että värit ja muodot pysyy aina samoina eikä muodostu toisistaan erilaista "logomaailmaa".


Useimmiten logosta halutaan käytettävän värillistä versiota mutta joskus eri käyttötarkoitukset vaativat pakosti muuta. Siitä syystä teen aina logon väriversiot eri tallennusmuodoissa (jpg, png, eps, wmf, pdf, ID, AI). Yleensä versioita on noin 70 kpl, joten kyllä logopaketille kokoa tulee. Jos vaikka painoa varten tarvitsee toimittaa logo, neuvon laittamaan koko paketin, siellä kyllä osaavat valita juuri oikean muodon :)

Siinäpäs se pääpiirteissään oli, toivottavasti sain ymmärettävästi selitettyä suunnitteluprosessia! Tätä olis vielä voinut jatkaa vaikka kuinka pitkään mutta päätin säästää teitä, heh.

Niille, jotka eivät vielä KotoPirkkoja tiedä, voit seurata KotoPirkot-blogia täältä ja Facebook-ryhmää täältä. Löydät meidät myös Instagramista: @kotopirkko.

Nyt taidan hilpaista nauttimaan tämän vuoden ekoista lumikasoista, siitä se joulufiilis alkaa hiljalleen hiipimään :)


Talvista viikonloppua kaikille,
Nina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti