torstai 10. syyskuuta 2015

Betonilaattoja pihaan


Kuvioita betonilaatan pintaan

Nyt tulee kuulkaas sellanen postaus, mitä olen jemmaillut vähän liiankin pitkään! Näitä betonilaattoja tein jo vuosi sitten kesällä. Syy, miksi en näitä jo viime vuoden puolella laittanut näkyville oli se että halusin testata ensin näiden talven kestävyyttä. Kuten tästä alla olevasta kuvasta näkyy,  hyvin kestivät.Olen ihaillut ja haaveillut Kekkilän pihalaattoja pihaamme mutta kaipasin niihin vielä jotain pientä extraa. Eräänä päivänä yhtä sisustuslehteä selaillessani silmäni pistivät betonilaattojen valmistusohjeeseen ja siinähän se sitten oli – oli sitten upotettava omat kädet betoniin!Pitsisten betonilaattojen valmistus

Näitä tarvitset:
– muotteja (itse käytin ylijäänyttä viemäriputkea, muoviämpärikin ajaa samaa asiaa)
– pitsiliinaa (käytin muovisia mutta virkattujakin käytetään)
– öljyä muottien voiteluun + suti tms.
– betonia (käytin kuivabetonia, numeroa en enään muista mutta rautakaupassa osaavat kyllä neuvoa)
– työkaluja: saha, muurarin ämpäri ja kauha, muurarin lasta, suojakäsineet, hengityssuojain, "työvaatteet"
– rautaa tai kanaverkkoa
– vettä
– suora alusta laattojen kuivattamiseen + jätesäkkiä / muovia

Ja sitten hommiin...


Tää oli selkeesti koko perheen hommaa, mihin jopa mummi ja pappakin ajautuivat. Jopa niin paljon että pappa tehtaili mökin pihalle laattoja lisää. Apukädet oli kyllä erittäinkin tarpeen, sen verran paksua tuo viemäriputki oli. Putkesta leikattiin n. 5 cm korkuisia rinkuloita. Miksi käytin mieluummin tätä kuin ämpäriä: en raaskinut tuhota ämpäriä ja ylimääräiset viemäriputken palaset olisi kuitenkin joutunut kaatopaikalle. Kannattaa vaikka kysellä putkifirmoista, sain pientä korvausta vastaan nämä.


Sitten muotit valmiiksi kuivatuspaikalle. Kannattaa muuten laittaa muovia suojaksi. Niistä jää kyllä sitten pientä ryppyä valmiin laatan pintaan mutta itse tykkäsin lopputuloksesta. Muottien kunnon öljyäminen ja pohjalle täsmälleen muotin kokoinen pitsipala (myös öljytään). Ite tein kaikista erilaisia variaatioita.


Betonia muottiin ja noin puoleen väliin rautaa tukemaan, niin säilyy varmemmin ehjänä. Varsinkin, jos laattojen päällä on tarkoitus tepastella. Kun muotti on täys, niin taputellaan vielä ilmakuplat pois. Taputtelin myös siinä välissäkin, kun laittelin betonia muottiin. Sitten vain muovia päälle ja annetaan betonin jähmettyä muutama päivä. Kannattaa kastella vähän väliä ettei kuivu liikaa.


Muutaman päivän päästä itse muotit ja liinan pystyy irrottamaan (VAROVASTI). Annettiin tämänkin jälkeen laattojen jähmettyä kunnolla ja jatkettiin kastelua päivä-pari. Laattojen on hyvä kovettua 30 päivän ajan ennen kuin niitä voi käyttää.

Jos et saanut näistä mun ohjeista mitään tolkkua tai laattojen teko ei innosta, niin löysin tällaisen aika näppärän sivun aiheesta: http://www.tammisaarenmartat.fi/martat-valavat-betonista/betoni-infoa/
Nyt näitä laattoja menee sitten siellä täällä meidän pihaa ja pitää todeta että sen verran kivaa eka betonikokeilu oli että innostuin muidenkin juttujen tekemiseen. Ehkä mä niitä tulen vielä teille postaamaan.

Betonijutut tuntuu olevan nyt niin kovassa suosiossa. Oletko itse tehnyt ja millaisia? Olisi mukavaa nähdä :)

– Nina –

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti