tiistai 30. kesäkuuta 2015

Heinäkuun seinäkalenteri


Heinien havinaa kalenterissa

Kuten usein, inspiraationi lähde on luonto, erityisesti Suomen luonto ja mikäs sen  osuvampaa heinäkuussa kuin heinät.

Mikään heinien fani en siitepölyallergikkona kyllä todellakaan ole mutta kyllä ne vaan niin nostalgisia on. Ihana pieni raikas tuulen vire ja hentoinen heinien havina. Sen mä halusin nyt tuoda sisällekin jääkaapin oveen.



Jos joku ekaa kertaa tänne eksynyt ihmettelee, miks tässä kalenterissa ei oo viikonpäiviä, kannattaa käydä tsekkaamassa alkuperäinen kalenteri-idea täältä. Viikonpäivät muodostuu siis magneeteista ja itse kalenteri on meidän kaaoottisessa "muistitaulussa" jääkaapin ovessa.

Samalla vanhalla tavalla laitoin tämän sinne Google Driveen, joten tästä sinne klik-klik lataamaan ilmainen pohja, kuvalla ja ilman.

Mulla on kans ollut tapana tehdä magneetteja uuden kalenterin kanssa ja nyt tuli kuulkaas niin hoppu ite kalenterin kanssa, joten magneetit jäi. Mut ei hätää, tätä tässä kirjoittaessa tuli heti kesäinen magneetti-idea mieleen – ainakin omasta mielestä – joten yritän ehtiä askartelemaan niitä lähipäivinä ja laitan tulemaan.

Ihania kesän kirmailuja heinien havinoissa,
Nina

torstai 18. kesäkuuta 2015

Virkattu laudeliina


Isoäidinneliöt lauteille

Viime postauksessa kerroin innostuneeni tästä perinteisestä isoäidinneliöstä. Pakko tunnustaa että itekin ihmettelin innostustani. Vuosi sitten olisin varmaan nauranut koko ajatukselle mut kaipa sitä on sit noita silmukoita jo tarpeeksi koukussa pyöritellyt että mieli muuttui.


Sen verran arkajalka kuitenkin noiden perinteiden kanssa olen että tyylilleni uskollisena pitäydyin hillityssä värimaailmassa. Tiedä vaikka joskus uskaltautusinkin kokeilemaan peräti perinteistä värikästä neiliötä, heh. Raitaa kun tuntuu olevan tällä hetkellä joka paikassa, niin saunaankin sitä päätin laittaa.


Koska tykkään paljon virkata tiskiliinoja bambulangasta ja yhdestä liinasta jää aina pienehkö langan jämä, niin päätin hyödyntää niitä tässä.

Tämän liinan kooksi tuli noin 45 x 33 cm. Tähän tuli yhteensä 5 x 4 (20) palaa. Muutamana iltana näitä virkkailin ja täytyy sanoa että yksi pala tulee tosi nopeesti. Yhteen palaan virkkasin 4 kierrosta. Piilosilmukoilla laitoin ensin kaikki värisuorat yhteen, jonka jälkeen yhdistin "raidat" toisiinsa. Se pitää mainita että ydistämisen olisi voinut tehdä fiksummin ja kauniimminkin.

Viimeistelyksi reunus:
ks= kiinteä silmukka
kjs= ketjusilmukka
p= pylväs
ps= piilosilmukka

Ensimmäiseen kulmaan 1 kjs ja 1 ks + 1 kjs + 3 p + 1 kjs + 1 ks. Kaikkiin seuraaviin 1-kjs-kaareen (seuraavaan kulmaan asti) 1 ks + 1 kjs + 2 p + 1 kjs + 1 ks. Seuraavaan kulmaan 1 ks + 1 kjs + 3 p + 1 kjs + 1 ks. Näin jatketaan joka reuna kunnes ollaan ekassa kulmassa ja suljetaan kierros ps:lla 1. ks:aan krs:n alussa ja päätellään lanka.


Tää liina oli jo viime viikonloppuna testissäkin 7-vuotiaan pepun alla. Hyvältä ja toimivalta kuulemma tuntui ja muotokin piti hyvin. Kyseinen yksilö on vasta ainut mutta tulee saamaan loistavien arvostelujensa ansiosta mukavan sarjan kaverikseen.

Nyt vain juhannuksen saunaa odottelemaan, hyvää juhannusta kaikille!

– Nina –

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Virkatut tiskiliinat



Tai tiskirätithän nämä oikeastaan on

mutta jotenkaan ei osaa käyttää sitä nimikettä, niin hienostelevan söpöjä keittiön apureita kun on.
Siinä niitä olis muutama kappale taas valmiina ja uutta jo aluillaan.

Mulla kulkee aina laukun pohjalla sellainen pinkki "virkkauspussukka", mikä tilaisuuden tullen putkahtaa toisten hämmästelyksi esille. Ja voin sanoa että ainahan siitä keskustelun poikasta syntyy. Nykyään oon vaan olevinani niin "ylitehokas" että jokainen luppoaika on käytettävä jotenkin hyödyllisesti. Ja se SUURIN, kätevin syy on se ettei nää paina eikä vie tilaakaan muilta laukun "tarpeellisilta" tilpehööreiltä!



Oon testaillut muutamia erilaisia pintoja ja mieltynyt ite eniten pelkän puolipylvään virkkaamiseen. Tarpeeksi simppeliä ulkonäytöltään ja sopivan ilmavaa, kuivuukin nopeemmin. Käytän aina Hjertegarnin Blend Bamboo -lankaa. Siinä on ihana väriskaala. Käytössä vain paranee ja välillä muistaa siellä pyykkikoneessakin pyöräyttää. Pikafreesauksena silloin tällöin minuutiksi kosteana mikroon ja taas on astetta mukavampi käyttää.

Reunojen "salaisuutena" on sääntöjen vastavirtaan kulkeminen. Oikeaoppisestihan ja suoran linjan aikaansaamiseksi viimeistä silmukkaa ei saisi virkata itse kääntymisketjuun mutta ite tykkään tehdä just niin, kun muodostuu aavistuksen pitsimäinen reuna. Kun sen tekee tasaisesti joka kierroksella, tulee lopputuloksesta siisti.


Mut mikäs tää sit on? Pongasin joulun alelaarista "Iloiset isoäidinneliöt" -kirjan ja mun piti sit kans kokeilla klassista mallia. Ite kirjan ohjeista en innostunut (vielä) mutta päätin kokeilla sitä yksivärisenä näihin tiskiliinoihin ja kivan toimiva tästäkin tuli.

Tähän virkkasin 11 isoäidin neliön kierrosta ja reunoille pari kierrosta puolipylvästä, kuhunkin nurkkasilmukkaan kolme puolipylvästä, niin muoto pysyy hyvänä. Jos kaipaat isoäidin neliön perusohjetta, löytyy sellainen esimerkiksi Novitan sivuilta.


Nää on sellaisia, mitä aina tarttis olla varastossa. Jos nopsaan pitää kehittää esimerkiksi joku pieni lahja, niin näitä on sitten tarpeen mukaan kiva antaa toisille...kuten sattui käymään eilisiltanakin :)

– Nina –