perjantai 28. marraskuuta 2014

WC-paperirullankin saa loistamaan!!

Laulavat porot

WC-paperirullat taipuu melkeinpä mihin vaan. Lähes kaikki on jossain vaiheessa varmaan näistä jotain askarrellut, ainakin siellä koulun penkillä :)

Olin tekemässä näistä alunperin jotain ihan muuta (siitä ehkä joskus lisää) mutta katseltuani hetken led-tuikkua pöydällä, huomasin sen olevan just passelin kokoinen rullan sisään laitettavaksi. Eli tällä kertaa veskipaperirulla taipui led-tuikkukipoksi. Näiden teko on niin simppeliä, että näitä on kiva tehdä pikkuväenkin kanssa.



Veskipapruisten led-tuikkukippojen materiaalit:
- Veskipaperirullia
- Akryyliväriä ja sivellin
- Puncher
- Paperia
- Tarraliimaa (tällä saa tasaisimman liimapinnan paperiin)
- Sakset / leikkuri
- Piikki tai muu vastaava reikien tekemiseen


Maalasin ihan ekaks rullat sisä- ja ulkopuolelta ja sitten vasta liimailin paperit kiinni. Reiät tehtyäni tuolla (mikä lie mökiltä löytämäni piikki) vähän rullan oma väri paistoi, joten paksulla tussilla sai ne vielä siistittyä.



Sitten nämä löysikin jouluisen tunnelmapaikkansa mistäs muualtakaan kuin meidän WC.n seinältä :O Eikös ne sulaudukin sinne mainiosti ja tuo hyvää mieltä siihenkin "huoneeseen"?

Olis mielenkiintoista nähdä ideoita wc-paperirullien uudesta elämästä eli millaisia askarteluja sinä olet loihtinut näistä?

-Nina-


Follow my blog with Bloglovin

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Virkattu viikonloppulaukku


Moni on mulle ihmetellyt tuota "viikonloppulaukku"-termiä :) Kaikille ihmettelijöille: "No sehän on  sellainen just sopivan kokoinen laukku viikonlopun viettoon". Sellainen, jos vaikka on tyttöjen viikonloppu tiedossa, just passelin kokoinen kaikille kimpsuille ja kampsuille.

Mullakin oli tyttöjen viikonloppu tulossa. Sopivaa laukkua ei kaapista löytynyt, joten sellainen piti sitten väsätä itse. Valmiina tämän laukun koko on 49 cm (leveys) x 44 cm (korkeus).

 Tarvitset laukun valmistamiseen: 
- Pientä ontelokudetta. Halusin kokeilla kuteen toimivuutta tällaisessa tilanteessa, jos haluat kevyemmän laukun, kannattaa toteutus tehdä tavallisella, paksummalla langalla. Valmiin laukun paino on n. 1,15 kg.
- Virkkuukoukku, itse käytin 6-koukkua.
- Vetoketju, kannattaa olla tarpeeksi pitkä, sen saa sitten vuoren sisälle piiloon.
- Vuorikangasta. Jos ei halua perinteistä vuorikangasta, kuten minä, kannattaa laittaa jotain pellavakankaan tapaista.
- Vyö laukun hihnaksi. Tämä yksilö on kirppislöytö. Vyön solki antaa minusta tosi kivan yksityiskohdan.
- Vyön reiítin. Helpottaa vyön kiinnittämistä, kun tekee reiät valmiiksi.
- Kanttinauhaa ja ompelulankaa.


Virkattava osa:
Virkkaa 100 kjs (ketjusilmukkaa) ja yhdistä ne piilosilmukalla renkaaksi. Virkkaa spiraalimaisesti jokaiseen ketjusilmukkaan yksi ks (kiinteä silmukka). Kerrosten vaihtumiskohdassa ei virkata piilosilmukkaa. Virkkaa yhteensä 50 kierrosta, katkaise ja päättele.

Ompele alareuna silmukka kerrallaan kiinni. Jos haluat laukulle enemmän tilavuuutta, ompele sisäänottosaumat (itse tein n. 10 cm sisäänotot). Tee laukulle vuori leveyden ja korkeuden mukaan (muista jättää saumavarat) ja tarvittaessa sisäänotot.


Ompele vetoketju, itse ompelin tosi varovasti koneella. Yläkulmiin ompele pienet, n. 2 cm vetolenkit kanttinauhasta sekä ompele vuori käsin laukun sisäpuolelle.

Ompele vyö kiinni hihnaksi. Itse käytin hihnan sellaisenaan mutta jos haluat siitä lyhyemmän, kannattaa se leikata ja taittaa toisesta päästä.


Loppusilauksena tykkään aina laittaa"signeerauslapun" tai kuten muut yleensä sanoo, tuotelapun ;)
Sitten laukku onkin valmis menoihin eikä ainakaan tule vastaan samanlaista laukkua, vai mitä?

-Nina-


lauantai 15. marraskuuta 2014

Lyhdyt tekoon ja loistamaan

Lyhtyjä ei mielestäni ole koskaan liikaa ja kauppoihin onkin taas ilmestynyt mukava valikoima vuodenaikaan sopivia lyhtyjä. Jos olet kuin minä, lyhtyjä voisi ostaa vaikka läpi vuoden ja pitää esillä. Lyhtyjen paljoudesta sekä erilaisuudesta sain minäkin inspiksen ja päätin toteuttaa tällä kertaa yhden version itse. Lopputoteutus muokkautui erään (yksi monista) kirppiskierroksen jälkeen - pyöriteltyäni tuota perinteistä Riihimäen lasikippoa.

Molla Mills:n Virkkuri, Virkkuutöitä kotiin ja käyttöön -kirjassa ihastuin virkattuun kettinkiin. Siitä  innostuinkin kokeilemaan tuota lyhdyn kahvaa. Kirjassa on myös esitelty tosi hyvin vaihe vaiheelta kettingin virkkaaminen.

Näitä tarvitset:

Riihimäen lasin Keittiötölkki, itse käytin tässä 3 litran "tölkkiä". Mikäli et tällaista omista, näkyy näitä paljon kirppareilla. Hyvällä tuurilla löytää vielä todella edullisestikin. Tai sitten ihan tavallisella säilykepurkillakin saa kivan näköisen lopputuloksen.
Moppilankaa,
virkkuukoukku 6 mm (omaan käsialaani tämä oli paras),
kanavaneula ja sakset,
rautalankaa (melko ohutta, on helpompi taivutella).



Virkkaa aloitussilmukan jälkeen 25 kjs (ketjusilmukka) ja ps (piilosilmukka) renkaaksi. Sitten virkkaa 5 kerrosta ks (kiinteä silmukka) spiraalimaisesti, kerrosten vaihtumiskohdassa ei siis tule ps. Katkaise lanka mutta jätä n. 40 cm päättelylankaa.

Pujota päättelylanka neulaan ja taita työ renkaaksi, oikea puoli ulospäin. Ompele reuna kiinni (kierros ympäri) silmukka kerrallaan ja solmi päättelylangat yhteen. Siistiksi saat, kun vedät virkkuukoukulla vielä päättelylangat lenkin sisään.


Seuraava lenkki tehdään samalla tavoin kuin ensimmäinenkin. Virkkaa 25 kjs mutta ennen piilosilmukalla renkaaksi yhdistämistä pujota ketjusilmukkanauha valmiin lenkin läpi. Tällä tavoin jatka lenkkejä tarvittava määrä. Itse tein tähän 8 lenkkiä.


Lasitölkin suuaukkoa ja ketjun kiinnitystä varten virkkaa ketjusilmukkanauhaa vähän reilu 2 x suuaukon verran. Virkkaa ketjusilmukan viimeisestä silmukasta katsoen toisesta silmukasta lähtien (ota tässä vaiheessa rautalanka myös mukaan) kierros ks (kiinteitä silmukoita) loppuun saakka ja päättele. Jätä rautalankaa vähän ylimääräistä kumpaankin päähän, niin se helpottaa sitomista. Kierrä valmis "rautalankanauha" purkin suuaukon ympäri ja ota kettinki kiinnitykseen mukaan käyttäen rautalankoja.


Lopputuloksena mikäs sen ihanampaa, kuin nauttia itse tehdyn lyhdyn tunnelmasta. Jos pelkäät polttaa aitoa kynttilää lyhdyssä, niin nykyään on saatavana tosi aidon näköisiä led-kynttilöitä.

Oletko itse tehnyt lyhtyjä ja millaisia?

-Nina-

perjantai 14. marraskuuta 2014

Mitä ihmeen Virtasia?

"No nää nyt on tällasii Virtasii. Virkattui korei, laukkui, tiskirättei, betonilaattoi, tuunailui, askartelui....mitä nyt minäkin päivänä keksii, virtaa kun riittää". Näin mä vastaan, kun multa kysytään tuo kysymys.

Reilu vuosi sitten ystäväni esitteli itse tekemiään virkattuja koreja ja mattoja. Ajattelin etten ikinä moiseen kykene. Kuitenkin innokkaana käsillä toteuttajana, päättäväisenä, kokeilevana ja periksiantamattomana ykskaks koukku ja matonkude oli kädessäni ja kappas – eka kori oli toden totta valmis!! Siitä lähtien koukku ja "lanka" ovat olleet bestikseni eikä meitä mikään tunnu enään erottavan. Toki välillä saatan myös innostua muillakin materiaaleilla touhuamaan mutta aina koukku kavereineen palaa luokseni.



Mottoni ansiosta "Jos haluat muutosta, pitää TEHDÄ muutos sen saavuttamiseksi" syntyi Virtasia.

Täällä siis syntyy ja näkee NIITÄ "Virtasia", itse tehtyjä juttuja. Itse ainakin nautin suunnattomasti Virtasten parissa puuhailusta, toivottavasti myös saan sinut luoviin hetkiin mukaan, Tervetuloa!!

– Nina–